“He pres sobre la meva esquena el monopoli de millorar només una persona, i aquesta persona soc jo mateix, i sé que és difícil aconseguir-ho”
Mahatma Gandhi
Diuen que una vegada una mare preocupada va acudir a Mahatma Gandhi amb el seu fill diabètic, per demanar-li que li digués que havia de menjar sense sucre. El líder hindú li va indicar que tornés a visitar-lo, amb el nen, al cap de quinze dies. Quan van tornar, ell va explicar al nen que havia de menjar sense sucre perquè tenia una malaltia. La mare va quedar astorada i li va preguntar a Gandhi com era que no li havia dit el mateix quinze dies abans: “perquè primer havia de provar en mi mateix si era possible”.
No sé del tot si l’anècdota és certa, però sí que sé que no serveix de res donar consells als altres que una mateixa no pot seguir (i encara que els pugui seguir, els consells tampoc no són gaire útils). Per això faig tot el que puc per evitar donar consells, en les meves sessions de coaching. El coaching és un acompanyament perquè les persones puguin aconseguir el que es proposin; i també perquè puguin discernir què volen i què no volen canviar en elles. El procés és apassionant i al llarg d’aquests vint anys de professió he compartit amb persones excel·lents el seu camí de transformació. Això no vol dir que jo els hagi aconsellat què havien de fer, simplement les he acompanyades en l’aprenentatge sobre si mateixes.
Persones amb qui he treballat colze amb colze han aconseguit coses que jo no he fet mai: guanyar oposicions i concursos a càrrecs públics d’alta responsabilitat, multiplicar per 5 la producció d’una fàbrica de 300 treballadors, deixar de patir ansietat, organitzar un congrés mèdic, millorar el clima emocional d’una aula plena d’adolescents, presentar la tesi doctoral, dirigir una escola cap a resultats d’excel·lència, fer canvis de professió radicals, reparar la relació amb fills adults, etc. Els qui ens dediquem al coaching no n’hem de saber de tot, no som docents ni mentors, el coaching funciona perquè potencia la capacitat d’aprenentatge de la persona que el rep. És la clienta o el client qui va analitzant amb més objectivitat el seu entorn i va prenent les seves pròpies decisions, encaminades a ser més i més coherent amb els seus propis valors i inclinacions; aquesta és la clau.
Com a coneixedora del mètode del coaching, que es basa en l’ontologia del llenguatge, el que sí que faig, és fer-me coaching a mi mateixa, acompanyar-me per aprendre del meu entorn; he fet molts errors, i en continuo fent, però cada dia estic més contenta i agraïda de viure dins la meva pell, encara que tingui arrugues que no tenia. Per això puc assegurar amb convenciment que fer-se coaching un mateix és possible. No sóc Gandhi, ni molt menys, però dic que és possible perquè m’aplico els coneixements que aplico als altres quan treballo. Aquest fet em va animar a crear la formació de Self coaching i també una segona part, opcional, per formar-se com a coach professional, per compartir la meva experiència com a coach.
El programa de Self coaching que ofereixo amb plaer (ja anem per la 17a edició, amb adaptacions que vaig incorporant-hi) és un recull d’eines pràctiques perquè qualsevol persona amb capacitat per pensar i aprendre les pugui aplicar a la seva vida. Inclou un acompanyament de videoconferències en directe per consultar, contrastar i compartir.
El programa de Self coaching (en aquest vídeo el presento) inclou lectures, vídeos i exercicis pràctics, col·lectius i individuals, per conèixer les forces que lluiten en l’inconscient, comprendre la complexitat de les relacions familiars i trobar el camí cap a la realització personal i professional. En resum, és una formació que t’aporta eines per fer servir en la teva intimitat i que donarà resultats que es veuran des de fora.
Sembla que Gandhi conegués els principis del coaching, quan deia: “Cuida els teus pensaments, perquè es convertiran en les teves paraules. Cuida les teves paraules, perquè es convertiran en els teus actes. Cuida els teus actes, perquè es convertiran en els teus hàbits. Cuida els teus hàbits, perquè es convertiran en el teu destí.”